BBM* ile popüler olan QR Kodları

Yanda gördüğünüz kod BlackBerry sayesinde ünlendi (en azından Türkiye’de böyle oldu). Gerçek adı QR olan bu iki boyutlu/matriks barkodlar aslında 1994 yılında bulunmuş ve o zamandan beri Günay Kore ve Japonya’da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En yaygın kullanım alanı sanayidir.

 

QR Code, Quick Response lafının baş harflerinden oluşmaktadır. Normal düz çizgilerden oluşan  bir boyutlu barkodların depolama kapasitesi az olduğundan ilk başlarda otomativ sektöründe kullanılmaya başlansada artık bir çok başka iş alanında da QR Barkodlar tercih ediliyor. Örneğin cep telefonunuzun içini açtığınızda mutlaka bir QR barkodu görürsünüz.

QR Barkodları sadece rakam olarak düşünürsek yaklaşık 7000-8000 karakter veriyi depolayabiliyor(veri depolama hakkında buraya bakın). Ancak depolanacak karakter sayısı ve özelliği arttıkça QR Barkod boyutu büyüyor ve barkodu oluşturan siyah modül boyutları ufalıp çoğalıyor. Barkodun köşelerinde bulunan (micro QR kodlarında 1, normal QR kodlarda ise 3 köşede bulunmaktadır) büyük kareler pozisyon algılama görevi yapıyor. Yani bu demek oluyor ki QR kodları okuturken telefonumuzu istediğimiz her açıda tutabiliriz.

 

Yukarıda örnekleri belirtilen QR Kodlardan Versiyon 10 ve 40 bazı programlar tarafından algılanamıyor. (Android Markette bulunan QRdroid programı okuyamazken Barcode Scanner uygulaması okudu.)

QR Kodlarda %30‘a varan bozulma, yıpranma payı olduğu için QR Kodları uygun şartlar altında tutup, bir kısmının silinmemesi için özel bir jelatin içerisine koymamıza gerek yok. Bu %30’luk bozulma payı sayesinde  QR Kodlara istediğiniz şekilleri yerleştirebilirsiniz. (Yerleştirdikten sonra QR Kodun çalışıp çalışmadığını denemeyi unutmayın :) )

BlackBerry’nin BBM (BlackBerryMessenger)‘inde arkadaş eklemek için 8 karakterlik bir PIN koduna ihtiyacınız var. Ancak bu kodu ezberlemeniz veya bu kod aracılığıyla hızlıca arkadaş eklemeniz olanaksız. Bunu farkeden BlackBerry artık her kullanıcısının PIN kodu için QR kodu üretmeye başladı. Direk olarak arkadaşınız bu barkodun fotoğrafını telefon kamerası ile çektiğinde QR kod program tarafından çözülüyor ve içerisindeki PIN sayesinde kişi listenize ekleniyor.

 

Hal böyle olunca gençleri ilgilendiren markalar, restorantlar, kulüpler ve barlar BBM üzerinde kurdukları grupları müşterilerine duyurmak için mekan içerisindeki her şeyin üzerine (Afiş, tuvalet kapısı, bardak altlıkları vb..) bu QR kodlarını basmaya başladılar.

Ancak QR Kod’lar bununla sınırlı değil, olmamalı. QR Kodlara dilediğiniz bilgiyi depolayabilirsiniz. Cep telefonu numaranızı QR Kod haline getirip okutturanın direk sizi aramasını veya size mesaj atmasını hatta sizi telefon rehberine kayıt etmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kişilerin istediğiniz internet sitesine sokabilir yada okutunca bir şifrenin/bilginin çıkmasını sağlayabilirsiniz.

QR Kodların nasıl kullanılıp nasıl dağıtılabileceği konusunda biraz düşününce çok güzel fikirler akla geliyor. Billboard’larda görüyoruz, “Facebook’tan bizi takip edin” diye yazıyorlar. Halbuki QR Kodu koysalar ve biz 2 saniye harcayıp QR kodun fotoğrafını çeksek ve otomatik olarak firmanın sayfasını beğensek güzel olmaz mı?

Aklıma gelen diğer örnekler:

  • BillBoardlara verdiğinz yeni model bir cep telefonu hakkındaki reklamın QR Kodunu yoldan geçen kişi okuttuğunda telefon hakkında detaylı bilgiye ulaşabilir.
  • Bir parti hakkında panoya astığınız afişteki QR Kodunu okutarak Facebook etkinlik sayfasına direk bağlanmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Gittiğiniz Mekanlarda ki QR Kodları okutarak otomatik olarak FourSquare veya Facebook’ta Check-in olabilirsiniz.
  • Insanların sizin Facebook, Twitter vb. sosyal ağ profillerinize girmesini sağlayabilirsiniz(bunun için QR Kodunu t-shirtünüze bastırabilir, bileklik olarak takabilir hatta dövme bile yaptırabilirsiniz)
  • Bir üniversite binası veya konferans salonunda QR Kodunu okutup otomatik olarak Wi-Fi ağına bağlanabilir ve Wi-Fi şifresinin ne olduğunu öğrenmek için insanlara sorma zahmetinden kaçınabilirsiniz.
  • Sinema bileti üzerinde bulunan QR Kod sayesinde kişi film hakkında detaya sahip olabilir. (süre, konu, oyuncular, aldığı ödüller vs..)
  • NeredeBuOtobüs uygulamasına entegre edildiği taktirde bulunduğunuz durağın QR Kodu sayesinde o duraktan hangi otobüslerin geçtiğini ve ne zaman geleceklerini öğrenebilirsiniz.
  • Gittiğiniz müzede bir tarihi eserin üzerindeki QR Kodu okutarak o eser hakkında bilgi edinebilir hatta mümkünse tarihi eseri anlatan bir ses kaydını bile internet üzerinden dinleyebilirsiniz.
Dilerim ki sosyal medyayı yakından takip eden firmalar QR Kodlarını da kullanmaya başlar.
QR Kodları okutmanız için her tür telefona uygun program mevcut. Nokia 6603 ve LG Optimus Black için programlar indirip denemelerde bulundum. (Nokia 6603 için i-nigma, LG için de QRdroid ve Barcode Scanner programları)
QR Kodlarının yurtdışında nerelerde, nasıl kullanıldığını görmek için Flickr‘da oluşturulan bu gruptaki fotoğraflara göz atabilirsiniz..

*BBM: BlackBerry Messenger



2 yorum

Çekinme, yorumda bulun.