Posts tagged with "film"


Film Arşivi Oluşturmak

20. yüzyıla kadar neredeyse her evde en az bir kişinin pul koleksiyonu sahibi olması yerini şimdilerde film arşivlerine bıraktı. İnsanlar araştırıp buldukları pulları özenle inceleyip yıl, kalite gibi özelliklere göre koleksiyon kitaplarına yerleştiriyorlardı.

Bu pul koleksiyonları sevgiliyi eve atmak, arkadaşlara hava atmak gibi olaylarda çok büyük rol oynuyordu. “Gel sana pul koleksiyonumu göstereyim” espirisi/taktiği de bir çok kesim tarafından test edilmiş ve onaylanmıştır.

Son 2-3 senedir herkes film arşivi konusunda birbiriyle yarışır duruma geldi. Bu yarış Orjinal DVD satın alan ve internetten indiren olarak ikiye ayrılabilir. Ancak internetten indiren kişilerin arşivi satın alana göre daha zengindir. Çünkü internetten 1900’lü yılların filmlerine de erişilebilirken satın alırken bu filmleri bulmak neredeyse imkansız. İndirilerek yapılan arşivler genelde 5-6 filmi izleme maksatıyla başlar ve bağımlılık haline gelir. Bu bağımlılık nedeniyle başlarda düzensiz davranılır ve  bilgisayardaki sabit harddisk’te yer kalmaz, aranan film uzun uğraşlar sonucu bulunur.

Arkadaşlarımla konuşurken konu film arşivlerine gelince farkettim ki herkes farklı şekilde filmleri saklıyorlar. Bazıları uğraşmadan bilgisayarında bulunan ana/birincil sabit diskte indirdikleri yerde bırakıyorlar. Buna alternatif olaraktan ise 2. bir sabit disk, harici disk, online dosya barındırma servisleri, media server ve CD/DVD‘ler var.

Bu alternatiflerden hangisi bana uyar diyorsanız bu yazıyı okumaya devam edebilir ve aşağıda her biri için bulunan avantaj ve dezavantajları okuyabilirsiniz.

Dahası Var :)