Posts tagged with "gezi makinesi"


Bansko’dan Kısa Notlar

30 Ocak – 4 Şubat tarihleri arasında Gezi Makinesi ile Bansko’ya gittik, 4 yıldızlı Maria Antoaneta’da kaldık.

  • Gidişte Silivri civarında ve sınırı geçtikten sonra Kasap Mustafa diye bir yerde iki defa mola verdik.
  • Kasap Mustafa’da TL’den Leva’ya çevirim yapmanın daha karlı olduğunu forumda okumuştuk. Acemilik yapıp hiç sorgulamadan, bütün otobüs, paralarımızı burada çevirttik. 0.61’den çevireceğini söyleyip, komisyon alarak 0.54’ten çevirdi.
  • Bansko’da ana caddede yer alan döviz büroları 0.57-0.58 civarından çevirim yapıyor. Yolda Kasap Mustafa’dan çevirmek yerine Bansko’nun içinde turlayıp daha uygun kurdan çevirim yapan döviz bürosu rahatlıkla bulabilirsiniz.
  • Gezi Makinesi, içinde önemli notların da olduğu çok güzel pist ve kasaba haritası dağıttı. Gerçekten yararlı oldu. Broşürde yer alan restoranlarda %10 indirim mevcut. Siparişi verirken ve özellikle hesabı isterken haritaları gösterip indiriminiz olduğunu söylemeyi unutmayın. Euphoria restoranında hesabı istedikten sonra indirimimizi söyledik fakat fişi kestiği için indirim yapamayacağını belirtti.
  • Check-in’ler genelde 14.00’da yapılıyor. Odaya yerleştikten sonra kaymak istediğimizden, check-in saatine kadar Bansko’yu turlayıp etrafı öğrendik.
  • Otelimiz her yere oldukça yakındı. Açıkcası her yere rahatlıkla yürüyerek ulaşılabiliyor.
  • Skipass’leri Gondola’dan veya Guinness Otel’den alabiliyorsunuz. 5 Leva depozito ücreti ödeniyor. Depozitoyu geri almak için de Gondola’nın orada yer alan kiosk’lara kartı koyup, 5 Leva’nızı alabiliyorsunuz.
  • Gondola’da sabah saatlerinde aşırı kalabalık olduğundan skipass alımı ve doldurulması işini Guinness Otel’den gerçekleştirdik. Resepsiyonda 2dkda hallediyorlar.
  • Skipass’lerde öğrenci indirimi mevcut. Guinness Otel’den alırken öğrenci kimliği sormadılar, direkt öğrenci ücreti ödedik. Fakat Gondola’da öğrenci kimliği göstermeden indirim alamıyorsunuz.
  • Gondola’dan skipass alırken fotoğrafınız çekiliyormuş, hatta tur rehberi başkasının skipass’ini kullanmayın diye uyardı. Fakat Guinness Otel’de fotoğrafımızı çekmediler, direkt verdiler skipass’leri.
  • Sabah saat 9 civarı Gondola’da gördüğümüz uzun kuyruk gerçekten gözümüzü korkuttu. Yukarı çıkmak için en az 2 saat kuyruk beklememiz gerekecekti. Onun yerine, Tsakiris Ekipman Kiralama dükkanı yanından kalkan shuttle’lar ile 10 Leva’ya yukarıya çıkabiliyorsunuz. Dolmuş tarzında işliyor, en fazla 5 dk bekledik shuttle’ın gelmesini..Bansko Gondol Kuyruk
  • Ekipman kiralama işini Tsakiris’den yaptık. Gezi Makinesi’nin orada %50 indirimi mevcut. Kiralama konusunda bir sıkıntı çekmedik. Tatil sonunda toplu ödeme yapıyorsunuz. Akşam kayakları teslim etmeye geldiğinizde bir sonraki gün tekrar kayacağınızı söylerseniz üzerine adınızı yazıp öyle kaldırıyorlar. Çalışanlar baya cana yakınlar, ikinci günden sonra adımı öğrendiklerinden direkt kayakları bulup getiriyorlardı. 4 Günlük kayak kiralamaya 60 Leva ödedim.
  • Pistler arasında publar, restoranlar ve kafeler mevcut. Gondola ile oteller mevkiine inip oralarda yemek yemektense, yukarıda halletmeyi tercih ettik. Yalnız tahmin edersiniz ki biraz pahalı. Sırt çantasını almadığım bir gün küçük suya resmen 4 katı fiyat ödemek zorunda kaldım.
  • Kaldığımız yer apart otel olduğundan, odada mutfak ekipmanları mevcuttu. Otelin kahve makinesi dandik olduğundan, marketten çay kahve vs. alıp odada yapıyorduk.
  • Caddelerde bakkal kafasında marketler mevcut. Onun dışında Carrefour ve Aldo Market diye iki tane süpermarket var. Tur rehberimiz Aldo Market’in diğelerine göre çok daha ucuz olduğunu söylediği için bütün alışverimizi Aldo’dan yaptık. (TR’de bu konuda takıntılı olan kişiler var diye yazıyorum; Aldo’da plastik poşetler paralı)
  • Yemek yemek için gerçekten çok çeşit var. Hiç sıkıntı çekmedik yemek konusunda. Gittiğimiz restoranların sıralı tam listesi aşağıda;
    • Rosso Pomodoro Restaurant: Küçük bir restoran, şans eseri görüp girdik. Pizzaları gayet güzeldi. Canlı müzik demeye bin şahit isteyen bir müzik performansı vardı, resmen işkence. (Pizza + Şarap yaklaşık 20 Leva)
    • Euphoria Bar & Grill: Bansko’da yer alan kaliteli restoranlardan biri. Rezervasyon yaptırarak gitmenizi tavsiye ederim. Bizim gibi rezervasyonsuz giderseniz barda oturup yemek yeme şansınız var. Bar kısmı geniş olduğundan rahatsız olmadık. Ortam ve müzikler keyifliydi. Bahsettiğim gibi, %10 indirimimiz vardı fakat önceden söylemedik diye yapmadılar. Onun yerine shot ikram ettiler. (Et yemeği ve 50’lik fıçı bira yaklaşık 25 Leva)
    • Succuk Cafe & Burger House: Türk işletmesi. Sucuk ekmek, burger vs. yapıyorlar. %10 indirimimiz vardı. (Yarım ekmek sucuk + 50’lik fıçı bira 15 Leva) 
    • The Log House: Masa olmadığı için bir sonraki güne rezervasyon yaptırarak gittik. Bizim taverna müzikleri çalıyordu. Bekletilerin altında bir restoran idi. Etler güzel değildi. (Et yemeği ve 50’lik fıçı bira yaklaşık 15 Leva)
    • Queen’s Pub: Kaliteli restoranlardan bir diğeri de burası. Son akşam gittiğimiz için gerçekten üzüldüm, mekan gerçekten çok güzeldi. İngiliz pub’ı olduğundan dolayı İngiliz’ler akın etmişti. Gittiğimiz gün canlı müzik ve Miss Beauty Bansko diye bi’ güzellik yarışması vardı. Bildiğiniz stand up show gibiydi, kahkahalarla izledik. %10 indirimimiz vardı. (Et yemeği, tatlı, salata, 4 tane bira yaklaşık 40 Leva)
    • Kayak esnasında öğle yemeklerini Shiligarnika’da hallettik. (Sosis, şarap yaklaşık 20 Leva)
    • Aldo Market’in içerisinde Subway mevcut. Bulgar yemeklerini sevmezsek en iyi alternatif burası oldu diye düşünüyorduk ama gerek kalmadı. (15cm 8,5 Leva)
  • Pistler konusunda herkesin düşüncesi, kayak seviyesine göre değişiklik gösteriyor. Bizim gittiğimiz tarihlerde hava çok sıcaktı, lift’te yukarı çıkarken 10dk’da kayakların üzerinde karlar eriyordu. Öğleden sonra kaymak gerçekten eziyet gibiydi. Yinede pistler hakkında söylenecek genel bir kaç şey mevcut;
    • Liftler 16.15’te kapanıyor. O saatten sonra oteller mevkiisine inmek için 1 numaralı pisti kullanıyorsunuz. Mümkünse 16.15’ten önce dönüş yoluna geçin çünkü gerçekten çok kalabalık oluyor. Pist çok düz olduğundan, daha da rezil bir kalabalık oluyor. Pardon diye diye insanların yanından geçiyordum. Otellere dönüşü kaymadan da yapabilirsiniz. Gondola ile iniş mümkün.
    • Genel olarak 3, 4, 5, 6, 10, 11 ve 1 numaralı pistlerden kaydık. Bunların hepsi mavi pist fakat şahsi fikrim bu pistler Kartalkaya’daki kırmızı pistler kıvamında. Pistler bi anda dikleşiyor, sonra tekrar normal eğim halini alıyor.
  • Pistlerde meydana gelen her hangi medikal durumda skipass’inizi göstererek ücretsiz olarak dağ kurtarma ekibiyle bulunduğunuz yerden kar motoruyla alınıp, ilk yardım yapıldıktan sonra oteller mevkiindeki revire kolayca götürülüyorsunuz. Bizim bir bilek burkulma vakamız oldu. Shiligarnika’da yer alan Arama Kurtarma noktasına kadar kaydık ve görevlilere durumu anlattık. Hemen ayağı sarıp, kar motoruyla Gondola’ya kadar götürdüler. Oteller mevkiinde Gondola’da karşılayıp tekerlekli sandalyeye oturttular. Revir biraz kalabalıktı, tek doktor sırayla ilgileniyordu. X-ray, alçı vs. gibi şeyler ücrete tabi. Ayak bileği için x-ray çektiler. X-ray’in tanesi 40 Leva.
  • Dönüş yolu biraz garip oldu. Çok fazla otobüs aynı saatte dönüşe geçtiği için sınırda daha az beklemek için mola vermedik. Yoğunluk olmazsa Mc Donalds’a gireriz dedi tur rehberi fakat vazgeçtiler. Bansko’dan indikten sonra bir benzincide durup ihtiyaç molası verdik ve sınıra gelmeden tekrar Kasap Mustafa’da durduk. Kasap Mustafa’da sadece kavurma servisi vardı. Ufacık porsiyona, yanında ne içtiğin farketmeden siks fiyat herkesden 8 Euro / 25 TL aldılar. Türk kazığını içimizde hissettik. Sınırda zaman kaybetmemek için Free Shop’a girilmeyeceğini, Kasap Mustafa’nın free shop’la aynı fiyatta olup hatta daha ucuz olduğunu söylediler. El mahkum free shop alışverişini de orada yaptık. Kasap Mustafa’da TL, Euro, Leva hepsi geçiyor :) Hizmette sınır yok(!)
Bansko Kasaba Haritası