20. yüzyıla kadar neredeyse her evde en az bir kişinin pul koleksiyonu sahibi olması yerini şimdilerde film arşivlerine bıraktı. İnsanlar araştırıp buldukları pulları özenle inceleyip yıl, kalite gibi özelliklere göre koleksiyon kitaplarına yerleştiriyorlardı.
Bu pul koleksiyonları sevgiliyi eve atmak, arkadaşlara hava atmak gibi olaylarda çok büyük rol oynuyordu. “Gel sana pul koleksiyonumu göstereyim” espirisi/taktiği de bir çok kesim tarafından test edilmiş ve onaylanmıştır.
Son 2-3 senedir herkes film arşivi konusunda birbiriyle yarışır duruma geldi. Bu yarış Orjinal DVD satın alan ve internetten indiren olarak ikiye ayrılabilir. Ancak internetten indiren kişilerin arşivi satın alana göre daha zengindir. Çünkü internetten 1900’lü yılların filmlerine de erişilebilirken satın alırken bu filmleri bulmak neredeyse imkansız. İndirilerek yapılan arşivler genelde 5-6 filmi izleme maksatıyla başlar ve bağımlılık haline gelir. Bu bağımlılık nedeniyle başlarda düzensiz davranılır ve bilgisayardaki sabit harddisk’te yer kalmaz, aranan film uzun uğraşlar sonucu bulunur.
Arkadaşlarımla konuşurken konu film arşivlerine gelince farkettim ki herkes farklı şekilde filmleri saklıyorlar. Bazıları uğraşmadan bilgisayarında bulunan ana/birincil sabit diskte indirdikleri yerde bırakıyorlar. Buna alternatif olaraktan ise 2. bir sabit disk, harici disk, online dosya barındırma servisleri, media server ve CD/DVD‘ler var.
Bu alternatiflerden hangisi bana uyar diyorsanız bu yazıyı okumaya devam edebilir ve aşağıda her biri için bulunan avantaj ve dezavantajları okuyabilirsiniz.
- Ana/Birincil sabit disk: Içerisinde işletim sisteminin de dosyalarının bulunduğu bir diski kullanmanızı tavsiye etmem. Bu diskler en çok yorulanlardır ve çabuk emekliye ayrılabilirler. Aynı şekilde bilgisayara virüs bulaşması durumunda işletim sisteminin bulunduğu disk en çok tehlike altında olan disktir.
- 2. sabit disk: Bilgisayarınızın kasasının içerisinde bağlı olan bu ikinci disk sayesinde işletim sisteminin dosyalarından dolayı doğan tedirginliği hissetmemiş olursunuz. Virüs konusundan da biraz olsun içiniz daha rahat olabilir.
- Harici disk: Türkiye’de yavaş yavaş yaygınlaşan harici diskler film arşivi olaraktan gerçekten yukarıdaki iki yönteme göre daha avantajlı. Harici diskiniz ile diğer bilgisayarlarda ve mekanlarda da kolayca film arşivinize ulaşabilirsiniz. Eğer film arşivinizde bulunan filmleri arkadaşlarınızla paylaşmayı seviyorsanız, ona harici diski vermeniz yeterli olabilir. Ancak rekabet içindeyken bütün arşivinizin ele geçirilmesi sizin açınızdan pek hoş olmayabilir. :)
- Online barındırma servisi: Henüz sadece belli bir kesimin kullandığı online barındırma servisleri de bir yöntemdir. Filmleri kendi bilgisayarınıza indirmeden kiraladığınız makinaya indirebilir ve oradan direk olarak izleyebilirsiniz. Bu servis sadece internet olan yerlerde işinizi görebilir. Fakat hizmeti veren firmanın kapanması sonucunda film arşivinin arkasından bir bardak soğuk su içmeniz gerekir.
- Media Server: Harici disklerle aynı şekilde çalışan bu sistemlerin en önemli avantajı içerisinde medya dosyalarını çalıştırmaya olanak sağlayan ve onları daha kolay yönetmenizi sağlayan bir yazılım mevcut. Beraberinde gelen kumanda sayesinde televizyonunuza veya bilgisayarınıza bağlayıp izleyebilirsiniz. Bu cihazların yeni modellerinde kablosuz dosya transferi de mevcut. Bu sayede bilgisayarda bulunan filmi media servera aktarıp izlemeniz mümkün.
- CD/DVD: Belki de herkesin aklına gelen en kolay yöntemdir. Bütün filmleri tek tek CD’lere yazıp ardından defter şeklinde ki CD kaplarına koymak mantıklıdır. Eğer CD ve DVD’leri uygun koşullarda muhafaza ederseniz uzun yıllar boyu CD’leriniz bozulmaz. Tek sorun tek tek CD yazdırmak, onların üzerlerine isimlerini yazıp kaplara koymaktır. Arşivinizin büyüklüğüne göre CD kaplarının evde kaplayacağı yer de hesaplanmalıdır.