Mars 27 Ağustos’ta Dünya’ya Yaklaşacak mı?

Elektronik posta yolu ile milyonlarca kişiye ulaştırılan, ardından Facebook gibi sosyal ağlarda paylaşılmaya başlanan 27 Ağustos‘ta gökyüzünde 2 tane Ay gözükeceği haberi dikkatimi çekti. Olayı internette araştırdığınızda yerli ve yabancı bir sürü sitede bu konu hakkında haberler görebilirsiniz.

Sosyal ağlarda ve Elektronik posta aracılığı ile gelen metin şu şekilde:

Hayatınızda ilk ve tek olacak DIKKAT!!!

Mars gezegeni Agustos’tan itibaren geceleri gökyüzünün en parlak cismi olacak. Mars çıplak gözle dolunay kadar büyük görünecek. 27 Agustos’ta Mars Dünya’ya 34,65 milyon mil yaklastiginda en büyük göründügü gün olacak.

27 Agustos gecesi 00:30’da gökyüzünü izleyin.

Dünyanin iki ay’i varmis gibi görünecek. Mars’in dünyaya bu kadar yakin gececegi bir sonraki tarih 2287 yili. Bunu dostlarinizla paylasin. Bugün hayatta olan hicbir kimse bu olayi tekrar göremeyecek..

Internette 1 ay öncesinde dolaşmaya başlayan bu haberin hiç bir gazete, televizyon veya resmi kaynaklardan duyurulmaması çok ilginç. Akıllara hemen bu haberin asılsız olduğu ve spam olaraktan dolaştığı düşünülebilir ve nitekim öyle. :)

NASA ve diğer uzay bilimi hakkında ki internet sayfalarında yazana göre bu olay önceden gerçekleşmiş. 27 Ağustos 2003 tarihinde Mars Dünya’ya 56 milyon kilometre kadar yaklaşmış.

Belirli periyotlar ile Mars Dünya’ya zaten yaklaşıyormuş ancak Dünya’nın yörüngesine girebilecek kadar yaklaşmıyormuş. Buna bir örnek olarakta 2003 yılında ki yakınlaşma sırasında Mars Dünya’ya Ay’a göre yaklaşık 144 kat daha uzaktaymış. Bu da demek oluyor ki Mars’ın Ay kadar büyük gözükmesi şimdilik imkansız. Tahminlere göre sonraki ciddi mesafede bir yakınlaşma 2018 yılında gerçekleşecekmiş.

Her sene ortaya çıkan Mars’ın 27 Ağustos’ta Dünya’da 2. bir Ay gibi gözükeceği söylentilerinin yalan olduğunu söyleyebilirim. Hatta bu yalanlama konusunda TÜBİTAK 2009’da bir bildiri yayımlamış. ancak bulamadım.



1 yorum

Çekinme, yorumda bulun.