Posts tagged with "dizi"


Twitter ve Televizyon (aka TVitter)

Twitter’ın Nisan 2011’de Türkçe dil seçeneği eklemesiyle birlikte Türk milletinin saldırışı durmadı. Haziran 2012 verilerine göre Türkiye Dünya sıralamasında 11 .sırada, muhtemelen daha da yükselmiştir.

Twitter’ı takip edenler mutlaka fark ediyordur, her gün televizyonda yayımlanan diziler ve programlar çeşitli hashtagler ile Trending Topic oluyor. 90 dakikalık dizilerde ve programlarda karakterler, oyuncular, konuklar, kıyafetler, müzikler hakkında binlerce tweet atılıyor. Yabancı dizi izleyenler aslında bu hashtag yerleştirmelerini ilk defa görmüyordur çünkü uzun zamandır yabancı dizilerde bu uygulanıyor.

Yeni medya ile atışan, adaptasyon sıkıntısı yaşayan televizyonlar çalıştıkları ajansların sözünü dinleyip her bölüm için tematik birer hashtag oluşturup yayın boyunca aralıklarla ekrana yansıtıyorlar.

Twitter’ı televizyon ile birleştirme fikrine Twitter’da çok sıcak bakıyor sanırım, geliştiriciler için yarattıkları sayfada yapımcılar için bir kılavuz bile hazırlamışlar. Kılavuzda hashtag ve kullanıcı adı yerleştirmelerine, canlı yayına soru almak, yayında yazılan tweetleri göstermeye ve hatta canlı olarak programa konuk olan kişilerin tweet atabileceğine dair örnekler gösteriliyor. Bu örnekleri aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Dijital Dizi – H+

Yukarıda fragmanını izlediğiniz, ya da birazdan izleyeceğiniz, dizi Google Glass‘ın sadece bir gözlükten ibaret ol(a)mayacağını gösteriyor.  insanların beyinlerine yerleştirilen bilgisayarlar sayesinde wireless üzerinden dünyaya bağlanmalarını sağlıyor. Sizce bütün insanların bir wireless ağına bağlı olması güvenilir mi? :)

Youtube kanallarıyla ortaya çıkan Web Dizilerin (veya dijital diziler) popüleritesi gittikçe artıyor. Türkiye’de de Mynet’in Sebastiyan isimli portalı sayesinde sivrilmeye çalışan bir çok Türk yapımı web dizisi mevcut.

Web dizilerinin izlenmesinin kolay olması, Youtube playlisti içerisinde 6-7 dakikalık bölümün bitip hemen arkasından diğer bölümün başlaması ve reklam içermemesi benim için en tatlı özellikleri. Tabii bir bölüm 5-15 dakikalık olduğundan 40 bölüm çekilse bile dizinin konusu sıkmıyor ve şişmiyor. Yani “Bahçıvan şoföre, şoför aşçıya, aşçı uşağa sonra hepsi uşağa” sirkülasyonu oluşmuyor :)